Zelfstandig Werkend Bakker (kopopleiding)

Jij bakt er alles van!

Zelfstandige bakker

Als zelfstandig werkend bakker ben jij een breed inzetbare bakker. Je kunt gaan werken bij een banketbakker, een broodfabriek of bij die ene leuke cupcakewinkel in de stad. Mogelijkheden zat. Bakken doe je met je handen, maar houd je hoofd erbij want je leert ook alles over het beheren van de inkoop en de voorraad. Afwisselend, uitdagend én lekker!

Opleiding

Jij leert hoe je de lekkerste broden, taarten en gebakjes maakt. Je krijgt les in productiemethoden en -technieken. Deze leer je vooral in de praktijk, maar je krijgt ook lessen, zoals Nederlands en rekenen.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Een ander onderdeel binnen de opleiding is de bakkerswinkel. Deze winkel wordt gerund door jou en jouw medestudenten. Hier verkopen jullie je creaties aan echte klanten. Op deze manier kan je letterlijk proeven van de praktijk.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • MBO-diploma niveau 2 Brood en banket (Uitvoerend Bakker)

De formele duur van de opleiding is 3 jaar. Wij bieden deze opleiding aan als vervolg op niveau 2 Brood en banket (Uitvoerend Bakker). Met deze vooropleiding kun je de opleiding afronden in 1 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Venlo - Laaghuissingel 4
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 1 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2021-2022:

Lesgeld BOL

 • €1.216,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €660,- voor kleding, boeken en excursies. 
Exclusief aanschaf laptop (bol).

Over jou

Creatief
Creatief
Kritische blik
Kritische blik
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Openstaan voor feedback
Openstaan voor feedback
Zelfstandig
Zelfstandig

De praktijk

Je werkt bij een ambachtelijke brood- en banketbakkerij. Je hebt geen 9-tot-5-baan en doet afwisselend werk. Je komt aan in de werkruimte en zet de ovens en machines aan. Deze gebruik je bijvoorbeeld om deeg te maken. Je houdt de bestellingen bij, werkt nauwkeurig en bent altijd verzorgd, want hygiëne is belangrijk als je met eten werkt!

Het kan zijn dat de werkruimte in de bakkerij verbonden is met de bakkerswinkel. Klanten komen naar jou voor hun brood, taart of gebak en jij weet precies wat je verkoopt. Op het einde van de dag maak je je werkruimte en machines schoon. Klaar voor de volgende dag.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.600,- en € 1.700,- bruto per maand
schedule
Vroeg in de ochtend beginnen
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. 

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met ons. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar info@gildeopleidingen.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

  Tijdens de vakantie zijn wij bereikbaar van 9.00 uur tot 14.30 uur

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een BOL-opleiding gaan volgen,maar de financiële situatie van jouw ouders/verzorgers is zodanig dat jij daardoor niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. De Commissie Studentenfonds kan dan uitkomst bieden.

  De Commissie Studentenfonds van Gilde Opleidingen werkt samen met de Stichting Leergeld en bekijkt of we iets kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Gilde Opleidingen stelt de benodigde boeken en andere leermiddelen ter beschikking. Samen met jou stemmen we af hoe de studieboeken of materialen/kleding aangeschaft zullen worden. Zo kunnen we samen het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.
  • Gilde Opleidingen draagt bij aan de aanschaf van een laptop, tot een maximum bedrag en indien deze verplicht is voor de opleiding.
 • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.